Blog 2: Toxische belasting deel 1

Zelfs voordat onze kinderen geboren worden, zijn ze helaas al blootgesteld aan verschillende giftige stoffen

Dit kan komen door onze leefstijl als ouders, wanneer we bijvoorbeeld hebben gerookt, voedsel hebben gegeten wat bespoten is met pesticiden en we veel gebruik maken van verzorgingsproducten met verstorende stoffen erin. Maar zelfs als we hele bewuste keuzes maken en op die manier alle gifstoffen proberen te mijden worden we nog dagelijks blootgesteld aan toxines. Denk maar eens aan uitlaatgassen op straat, of een slecht geventileerde binnenruimte. De meubels in je woning kunnen allerlei chemicaliën bevatten die nog lang kunnen blijven uitdampen. Wellicht woon je in de buurt van een fabriek die zware metalen verwerkt, of een oude vuilopslag waaruit PFAS lekken in het grondwater?

“In het water rond de voormalige vuilstort van Westwoud zijn in 2021 verhoogde waarden van chemische stoffen aangetroffen. En Westwoud is geen uitzondering, want op honderden plekken in Nederland zit er te veel PFAS in de bodem. Als grote hoeveelheden ons voedsel binnenkomen via bijvoorbeeld beregening van akkerland, kan de stof kanker en andere ziektes veroorzaken.” Schrijft NH nieuws in een artikel op 18 maart 2024. Het hele artikel lees je hier https://www.nhnieuws.nl/nieuws/333564/pitbull- willem-bakker-blij-met-erkenning-door- massaclaim-om-pfas-ik-laat-nooit-los

Uit wetenschappelijke onderzoeken blijken ongeboren foetussen reeds een verscheidenheid aan toxines in hun bloed te hebben. Een klein onderzoek nam bloed af bij 10 pasgeborenen uit de navelstreng, stuurde dat naar 5 laboratoria en vond 200 chemicaliën in elke pasgeborene[1]. Andere studies vinden zware metalen zoals Aluminium, Kwik, Lood, Cadmium en Lithium en relateren dat aan een verhoogde kans op autisme spectrum stoornis[2] of zien dat “persistent organic pollutants” oftewel vervuilende stoffen die niet verdwijnen zoals PCB’s, PBDE’s en pesticiden een relatie lijken te hebben met het optreden van problemen in de sociale, cognitieve en neurologische ontwikkeling[3].

Het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap lijkt de kans op een kind met autisme te kunnen verhogen[4-6] en antibiotica gebruik kan meer kans geven op autisme en ADHD[7]. Ook luchtvervuiling tijdens de zwangerschap lijkt een rol te spelen[8-11].

Vaak zijn resultaten ook lastig te interpreteren omdat onderzoek wordt gedaan naar afzonderlijke stoffen. Het effect van de cocktail van alle stoffen die tezamen wordt aangetroffen in navelstrengbloed en de wisselwerking tussen verschillende stoffen is maar lastig vast te stellen. De hoeveelheid van onderzoeken die hiernaar gedaan worden, en de conclusies uit die onderzoeken wijzen er wel naar dat al deze toxines een behoorlijke impact hebben op onze kinderen en een normale gezonde ontwikkeling flink kunnen verstoren.

Andere onderzoeken hebben zich niet op de zwangerschap of de aanwezigheid van toxines in navelstrengbloed gericht maar onderzochten de aanwezigheid van toxische stoffen bij kinderen of personen met autisme (en andere diagnosen zoals ADHD, ADD maar bijvoorbeeld ook Alzheimer en Parkinson) en blootstelling daaraan in hun directe omgeving, behandelingen[12] en levensstijl.

Zo wordt aluminium aangetroffen in het centrale zenuwstelsel van mensen met autisme en andere ziekten zoals Alzheimer, MS en Parkinson. Dit lijkt ook een oorzakelijk verband te zijn[13]. Andere zware metalen zoals lood en kwik worden in hogere concentraties aangetroffen in mensen met autisme[14-19].

Organofosfaten en stoffen zoals BPA en phtalaten worden tevens in verband gebracht met neurodegeneratieve ziekten, neuroinflammatie en ontwikkelingsstoornissen[20],[21].

Koken met aluminiumfolie kan de aluminiumconcentratie in je voedsel tot wel 40 keer verhogen[22] en teflon anti aanbaklagen bevatten stoffen die gevaarlijk kunnen zijn voor je gezondheid.

Zo worden Aluminium en andere zware metalen zoals lood en kwik, in hogere concentraties aangetroffen in (het zenuwstelsel van) mensen met autisme

De kleding die je draagt, de crème waarmee je je insmeert, het speelgoed waar je kind mee speelt, het plastic waar je eten in is verpakt of de pesticiden waarmee ze zijn bespoten, de luchtverfrisser in het openbaar toilet wat je bezocht, chemicaliën zijn niet te vermijden in de huidige maatschappij. Wel kunnen we ons best doen om zoveel mogelijk de toxische belasting te verminderen. Maar waar begin je dan?

Begin rustig met het in kaart brengen van de manieren waarop je alternatieven kunt zoeken voor wat je nu aan producten gebruikt. Wissel bijvoorbeeld je voeding voor biologisch, of haal het lokaal bijvoorbeeld zonder biologisch keurmerk maar onbespoten, begin een moestuintje of check de “Dirty Dozen”, een lijst van de meest bespoten voedingsmiddelen. Ook kun je je wasmiddel met veel chemicaliën inruilen voor een natuurlijke zeep, wasnoten of keramische wasbollen. Wil je graag een fijn luchtje aan je was dan kun je bijvoorbeeld essentiële oliën op een wasdroger bol doen als je was in de droger gaat, of hang het lekker buiten. Ook chemische luchtverfrissers kun je vervangen door essentiële olie, je dagcrème door sheaboter en je teflon pan door een rvs of gietijzeren variant.

Zet de ramen en de ventilatieluiken lekker open en als je wilt kun je ook een luchtzuiveringsapparaat aanschaffen natuurlijk.

Detox je huis en je leefstijl!!

Deze heerlijke biologische oliën van Pure Naturals en meer vind je op onze productpagina

Alle beetjes helpen en wat nu niet kan, daar komt later misschien een oplossing voor.

Check eens de site van of facebook pagina van Meukvrij met Monique https://moniquevandervloed.nl/ of Leadsafe Mama https://tamararubin.com/. Leer jezelf ook aan de labels en etiketten te lezen van producten die je koopt. Zo worden steeds meer kledingstukken gemaakt van gerecyclede plastics, wat natuurlijk heel nobel klinkt maar voor je eigen gezondheid misschien niet de beste keuze is.

Het is een heel proces van bewustwording en keuzes maken maar gelukkig hoeft het niet in 1 dag gedaan. Hoewel bewuste producten zonder allerlei chemicaliën vaak duurder zijn is het voor iedere portemonnee mogelijk om de toxische belasting omlaag te brengen, maak de keuzes die passen bij jouw portemonnee en maak je niet druk om wat niet kan. Alle beetjes helpen en wat nu niet kan, daar komt later misschien een oplossing voor.

In het volgende blog gaan we dieper in op de mogelijkheden om de toxische belasting van binnenuit te verminderen met manieren waarop je de natuurlijke ontgifting van je lichaam kunt ondersteunen.

Het is onze missie je hiermee te helpen!

Praat met andere ouders in onze FACEBOOKGROEP Stichting HONK Community of volg één van onze andere socials.

Omdat we zelf aan den lijve hebben ondervonden hoe zwaar het is dit allemaal zelf uit te moeten zoeken, de diëten te bereiden en de therapieën vol te houden hebben we het onszelf tot missie gemaakt je hierbij te helpen. Omdat we vinden dat elk kind dit verdient, maar dat het best een beetje makkelijker mag zijn voor de ouders om dit vol te houden. Daarom willen we je de komende tijd informeren en later hopelijk ook faciliteren in dit proces door een community te creëren die elkaar hierin kan steunen. In de toekomst willen we verschillende multifunctionele centra realiseren. In de tussentijd vind je veel informatie in onze bibliotheek. We breiden deze continu uit met nieuwe bronnen en artikelen dus houdt het goed in de gaten. We zullen je ook blijven informeren via deze blogs en later ook op andere wijzen, dus laat het je niet overweldigen.

Help je ons mee?

Het kost ons veel tijd, geld en energie om dit allemaal te realiseren. Heb je iets van deze drie over? Heel graag ontvangen wij je donatie, klik op de knop bovenaan en het wijst zich vanzelf. Op onze product pagina vind je een selectie van merken en producten die we zelf gebruiken om onze gezonde leefstijl te ondersteunen. Door op de affiliatielinks te klikken krijgt de stichting een bijdrage en jijzelf vaak ook nog korting, een win-win situatie dus. Doneer je liever je tijd en energie? Stuur ons een berichtje hoe je zou willen helpen, onderaan de pagina vind je onze contact gegevens. Weet jij het beter? Top! Deel je kennis en stuur ons een berichtje, we zijn nooit uitgeleerd.

Kirby & Sanne

[1] Https://www.scientificamerican.com/article/newborn-babies-chemicals-exposure-bpa/

[2]Wegmann B, Tatemoto P, Miemczyk S, Ludvigsson J, Guerrero-Bosagna C. Identification of potentially relevant metals for the etiology of autism by using a Bayesian multivariate approach for partially censored values. Sci Rep. 2023 Aug 3;13(1):12622. doi: 10.1038/s41598-023-38780-9. PMID: 37537167; PMCID: PMC10400650.

[3]Song AY, Kauffman EM, Hamra GB, Dickerson AS, Croen LA, Hertz-Picciotto I, Schmidt RJ, Newschaffer CJ, Fallin MD, Lyall K, Volk HE. Associations of prenatal exposure to a mixture of persistent organic pollutants with social traits and cognitive and adaptive function in early childhood: Findings from the EARLI study. Environ Res. 2023 Jul 15;229:115978. doi: 10.1016/j.envres.2023.115978. Epub 2023 Apr 26. PMID: 37116678; PMCID: PMC10314748.

[4] Alemany S, Avella-García C, Liew Z, García-Esteban R, Inoue K, Cadman T, López-Vicente M, González L, Riaño Galán I, Andiarena A, Casas M, Margetaki K, Strandberg-Larsen K, Lawlor DA, El Marroun H, Tiemeier H, Iñiguez C, Tardón A, Santa-Marina L, Júlvez J, Porta D, Chatzi L, Sunyer J. Prenatal and postnatal exposure to acetaminophen in relation to autism spectrum and attention-deficit and hyperactivity symptoms in childhood: Meta-analysis in six European population-based cohorts. Eur J Epidemiol. 2021 Oct;36(10):993-1004. doi: 10.1007/s10654-021-00754-4. Epub 2021 May 28. PMID: 34046850; PMCID: PMC8542535.

[5] https://neurosciencenews.com/acetaminophen-language-pregnanct-25413/

[6] Parker W, Hornik CD, Bilbo S, Holzknecht ZE, Gentry L, Rao R, Lin SS, Herbert MR, Nevison CD. The role of oxidative stress, inflammation and acetaminophen exposure from birth to early childhood in the induction of autism. J Int Med Res. 2017 Apr;45(2):407-438. doi: 10.1177/0300060517693423. Epub 2017 Mar 16. PMID: 28415925; PMCID: PMC5536672.

[7] Njotto LL, Simin J, Fornes R, Odsbu I, Mussche I, Callens S, Engstrand L, Bruyndonckx R, Brusselaers N. Maternal and Early-Life Exposure to Antibiotics and the Risk of Autism and Attention-Deficit Hyperactivity Disorder in Childhood: a Swedish Population-Based Cohort Study. Drug Saf. 2023 May;46(5):467-478. doi: 10.1007/s40264-023-01297-1. Epub 2023 Apr 23. PMID: 37087706; PMCID: PMC10164008.

[8] Carter SA, Rahman MM, Lin JC, Chow T, Yu X, Martinez MP, Levitt P, Chen Z, Chen JC, Eckel SP, Schwartz J, Lurmann FW, Kleeman MJ, McConnell R, Xiang AH. Maternal exposure to aircraft emitted ultrafine particles during pregnancy and likelihood of ASD in children. Environ Int. 2023 Aug;178:108061. doi: 10.1016/j.envint.2023.108061. Epub 2023 Jul 10. PMID: 37454628; PMCID: PMC10472925.

[9] Roy R, D’Angiulli A. Air pollution and neurological diseases, current state highlights. Front Neurosci. 2024 Mar 6;18:1351721. doi: 10.3389/fnins.2024.1351721. PMID: 38510465; PMCID: PMC10950980.

[10] 1.Liu X, Huang J, Song C, Zhang T, Liu Y, Yu L. Neurodevelopmental toxicity induced by PM2.5 Exposure and its possible role in Neurodegenerative and mental disorders. Human & Experimental Toxicology. 2023;42. doi:10.1177/09603271231191436

[11] Allen JL, Oberdorster G, Morris-Schaffer K, Wong C, Klocke C, Sobolewski M, Conrad K, Mayer-Proschel M, Cory-Slechta DA. Developmental neurotoxicity of inhaled ambient ultrafine particle air pollution: Parallels with neuropathological and behavioral features of autism and other neurodevelopmental disorders. Neurotoxicology. 2017 Mar;59:140-154. doi: 10.1016/j.neuro.2015.12.014. Epub 2015 Dec 22. PMID: 26721665; PMCID: PMC4917489.

[12] Angrand L, Masson JD, Rubio-Casillas A, Nosten-Bertrand M, Crépeaux G. Inflammation and Autophagy: A Convergent Point between Autism Spectrum Disorder (ASD)-Related Genetic and Environmental Factors: Focus on Aluminum Adjuvants. Toxics. 2022 Aug 31;10(9):518. doi: 10.3390/toxics10090518. Erratum in: Toxics. 2023 Jan 19;11(2):95. doi: 10.3390/toxics11020095. PMID: 36136483; PMCID: PMC9502677.

[13] Bryliński Ł, Kostelecka K, Woliński F, Duda P, Góra J, Granat M, Flieger J, Teresiński G, Buszewicz G, Sitarz R, Baj J. Aluminium in the Human Brain: Routes of Penetration, Toxicity, and Resulting Complications. Int J Mol Sci. 2023 Apr 13;24(8):7228. doi: 10.3390/ijms24087228. PMID: 37108392; PMCID: PMC10139039.

[14] Błażewicz A, Grabrucker AM. Metal Profiles in Autism Spectrum Disorders: A Crosstalk between Toxic and Essential Metals. Int J Mol Sci. 2022 Dec 24;24(1):308. doi: 10.3390/ijms24010308. PMID: 36613749; PMCID: PMC9820494.

[15] Alabdali A, Al-Ayadhi L, El-Ansary A. A key role for an impaired detoxification mechanism in the etiology and severity of autism spectrum disorders. Behav Brain Funct. 2014 Apr 28;10:14. doi: 10.1186/1744-9081-10-14. PMID: 24776096; PMCID: PMC4017810.

[16] Mohamed Fel B, Zaky EA, El-Sayed AB, Elhossieny RM, Zahra SS, Salah Eldin W, Youssef WY, Khaled RA, Youssef AM. Assessment of Hair Aluminum, Lead, and Mercury in a Sample of Autistic Egyptian Children: Environmental Risk Factors of Heavy Metals in Autism. Behav Neurol. 2015;2015:545674. doi: 10.1155/2015/545674. Epub 2015 Oct 5. PMID: 26508811; PMCID: PMC4609793.

[17] Stojsavljević A, Lakićević N, Pavlović S. Mercury and Autism Spectrum Disorder: Exploring the Link through Comprehensive Review and Meta-Analysis. Biomedicines. 2023 Dec 18;11(12):3344. doi: 10.3390/biomedicines11123344. PMID: 38137565; PMCID: PMC10741416.

[18] Salih Muhammad Awadh, Zaher Mundher Yaseen, Mohammad Saleh Al-Suwaiyan, The role of environmental trace element toxicants on autism: A medical biogeochemistry perspective,Ecotoxicology and Environmental Safety, Volume 251, 2023, 114561, ISSN 0147-6513, https://doi.org/10.1016/j.ecoenv.2023.114561.

[19] Exley C, Clarkson E. Aluminium in human brain tissue from donors without neurodegenerative disease: A comparison with Alzheimer’s disease, multiple sclerosis and autism. Sci Rep. 2020 May 8;10(1):7770. doi: 10.1038/s41598-020-64734-6. PMID: 32385326; PMCID: PMC7211005.

[20] Grova N, Schroeder H, Olivier JL, Turner JD. Epigenetic and Neurological Impairments Associated with Early Life Exposure to Persistent Organic Pollutants. Int J Genomics. 2019 Jan 14;2019:2085496. doi: 10.1155/2019/2085496. PMID: 30733955; PMCID: PMC6348822.

[21] Rodrigues JA, Narasimhamurthy RK, Joshi MB, Dsouza HS, Mumbrekar KD. Pesticides Exposure-Induced Changes in Brain Metabolome: Implications in the Pathogenesis of Neurodegenerative Disorders. Neurotox Res. 2022 Oct;40(5):1539-1552. doi: 10.1007/s12640-022-00534-2. Epub 2022 Jul 4. PMID: 35781222; PMCID: PMC9515138.

[22] Dordevic D, Buchtova H, Jancikova S, et al. Aluminum contamination of food during culinary preparation: Case study with aluminum foil and consumers’ preferences. Food Sci Nutr. 2019; 7: 3349–3360. https://doi.org/10.1002/fsn3.1204