NATUURLIJKE BARRIÈRE
In het vorige blog schreven we over de vele gifstoffen waar we allemaal dagelijks aan bloot gesteld kunnen worden en wat we eraan kunnen doen om die blootstelling te verminderen. Maar er is nog meer wat we zelf kunnen doen om te streven naar een optimale gezondheid. Een goed functionerend lichaam is namelijk veel beter in staat om alle gifstoffen weer uit te scheiden dan een lichaam wat niet de optimale ondersteuning heeft gekregen. Dat begint bij de eerste barrière tegen indringers, je huid, slijmvliezen en spijsverteringsstelsel.
Je neus bijvoorbeeld is bekleed met allemaal haartjes die bedoeld zijn om de lucht die je inademt te filteren en ook wordt de lucht verwarmd en bevochtigd. De slijmvliezen van je neus vormen de eerste afweer tegen ziekteverwekkers. Wanneer je niet door je neus maar door je mond inademt mis je dus al die eerste filterfunctie, de slijmvliezen in je mond worden ook droger, de bacteriële samenstelling veranderd en uiteindelijk kunnen de botstructuren anders groeien dan wanneer je door je neus zou ademen en de tong tegen je gehemelte rust, je gezicht wordt smaller wat weer andere vervelende gevolgen kan hebben waaronder verstoorde slaap en ademhaling.
“Een goed functionerend lichaam is namelijk veel beter in staat om alle gifstoffen weer uit te scheiden dan een lichaam wat niet de optimale ondersteuning heeft gekregen.”
Slijmvliezen waarvan de conditie achteruitgaat door uitdroging, beschadiging of verandering van de bacteriële samenstelling kunnen hun functie minder goed uitoefenen en kunnen als het ware lek raken. Hierdoor kunnen stoffen je lichaam binnendringen op plaatsen waar je dat niet zou willen. Wanneer je darmen chronisch geïrriteerd zijn bijvoorbeeld spreekt men ook wel van een leaky gut, een lekkende darm of in professionele kringen van een hyperpermeabele (verhoogd doorlaatbare) darm. Waar de cellen van de darm normaal met tight junctions oftewel strakke verbindingen tegen elkaar zitten en alleen gewenste stoffen door laten, terwijl het “afval” met de ontlasting weer naar buiten komt is bij een lekkende darm deze verbinding te los en kunnen ook (afval)stoffen erdoor die ontstekingsprocessen creëren of verergeren. Zaak dus om die natuurlijke barrière sterk te houden.
UITSCHEIDING
Gifstoffen die eenmaal in je lichaam zijn binnengedrongen zal het weer proberen op te ruimen. Afhankelijk van waar die afvalstoffen zich bevinden zijn daar verschillende manieren en organen voor. Zo is je immuunsysteem continu bezig afvalstoffen op te ruimen, in combinatie met je glymphatisch systeem (in de hersenen) en het lymfesysteem in je lichaam. Je lever en nieren zijn fabriekjes die stoffen omzetten en filteren, en je darmen een groot afvalverwerkingsstation. Daarbij is je huid naast een barrière ook een orgaan wat door transpiratie afvalstoffen uit kan scheiden. We beschrijven ze één voor één.
De darmen
De voedingsmiddelen die je tot je hebt genomen komen er na de vertering als ontlasting weer uit. Daarbij is het voor het ontgiften belangrijk dat je ontlasting vaak genoeg komt zodat je darmen goed geleegd worden en er geen obstipatie is waardoor weer problemen kunnen ontstaan of verergeren. Aan de andere kant is te vaak ontlasting of diarree ook niet goed en kun je zelfs (overloop) diarree hebben terwijl je toch geobstipeerd bent.
Je darmbacteriën spelen een essentiële rol bij verteringsprocessen maar ook het onschadelijk maken van schadelijke stoffen, of bij een overgroei van verkeerde bacteriën produceren ze juist te veel schadelijke stoffen.
De kleur en consistentie van je ontlasting geven veel informatie over de gesteldheid van je afvalverwerkingsfabriek. Te veel om in dit blog uitgebreid te behandelen maar begin eens met altijd achterom te kijken voor je op die knop drukt en houdt veranderingen in de gaten. Heb je al klachten, verdiep je dan in een goed dieet of bezoek een professional die je hierbij kan helpen. Je kunt je darmen ondersteunen door een gezond dieet te volgen, je darmbacteriën in balans te brengen en voldoende te bewegen. Daarover in een volgend blog meer informatie.
De nieren
Naast het streven naar de perfecte drol zou precisie plassen ook een mooie aanvulling zijn. Je nieren zijn namelijk ook continu bezig om je bloed te filteren en verschillende waarden in balans te houden. Ongewenste stoffen worden uit je bloed gehaald en met je urine naar buiten gebracht, net als een teveel aan vitaminen en mineralen en metabolieten. Dat zijn stofjes die je lichaam heeft opgebruikt en omgezet en dus niet meer nodig zijn of waar simpelweg een overschot aan is. Zo helpen je nieren mee om alles in balans te houden. Daarvoor is het wel nodig om ze voldoende vocht aan te bieden dus drink voldoende water, vul af en toe aan met wat mineralen of een kruidenthee bijvoorbeeld.
Aan de kleur van je urine kun je zien of je voldoende hebt gedronken, het hoort te lijken op een witbiertje (zonder schuimkraag) of appelsap aangelengd met veel water. Is je urine te donker, zorg dan dat je meer drinkt. Blijft je urine dan nog donker, raadpleeg dan eens een professional. Zeker wanneer je ontlasting erg licht van kleur is en je urine erg donker, raadpleeg in dat geval direct je (huis)arts.
De lever
Je lever is net als je nieren continu bezig met het filteren van je bloed. Je lever metaboliseert (verandert) allerlei stoffen, en maakt er een actieve of juist inactieve vorm van die je lichaam dan kan gebruiken of juist na gebruik weer op kan ruimen. Dit doet je lever ook met gifstoffen zoals alcohol en medicijnen. Daarbij maakt je lever galzuren aan die je weer nodig hebt voor je spijsvertering en die de ontlasting de donkere kleur geven. Bij een obstructie zoals een galsteen kan die kleur dus niet in de ontlasting komen maar moet via de urine naar buiten. Je ziet dan hele lichte ontlasting, donkere urine en een gele verkleuring van de huid en slijmvliezen. Dan is het altijd nodig om een arts te raadplegen, maar vanwege de vaak aanwezige koliekpijnen heb je dat vast al gedaan!
Daarnaast heeft je lever nog andere functies zoals je bloedstolling, verwerking van eiwit, vet en suiker. Een multifunctioneel orgaan dus, waarvan belangrijk is dat het goed werkt. Je kunt de werking van je lever ondersteunen door de werklast te verminderen (inname van toxische stoffen zoals alcohol en medicatie zoals paracetamol), gezonde voeding en er zijn kruiden die ondersteunend kunnen werken voor de lever. Meer informatie hierover vind je op sites zoals www.orthokennis.nl of je kunt een professional raadplegen.
Het lymfestelsel
Het lymfestelsel helpt ook je lichaam te ontgiften. Afvalstoffen en onschadelijk gemaakte ziekteverwekkers komen vanuit je weefsels in je lymfevocht terecht. Dit gebeurt onder invloed van je immuunsysteem en bepaalde vloeistofdrukken en eiwitgehaltes. Wanneer dit uit balans raakt kun je ophopingen of zelfs oedeem krijgen. Je kunt je lymfestelsel ondersteunen door bijvoorbeeld lymfedrainage massage of dry brushing, maar ook bewegen en bij uitstek trampolinespringen is erg goed om je lymfestelsel te ondersteunen. Zorg daarnaast ook dat je genoeg eiwitten eet.
Het glymfatisch systeem
Het glymfatisch systeem is in 2012 ontdekt en functioneert als een lymfestelsel van de hersenen, alleen niet met lymfebanen en knopen maar met vloeistoffen die net naast de slagaderen en aderen lopen die het hersenweefsel in en uit gaan. Onder invloed van bepaalde stofjes en hersencellen zoals astrocyten kan de vloeistof het hersenweefsel bereiken aan de arteriële (slagader) kant en aan de veneuze (ader) kant weer verlaten . Dit proces zorgt voor de afvoer van afvalstoffen uit de hersenen en kun je ondersteunen door een goede nachtrust omdat het veel beter functioneert in slaap en zelfs je slaaphouding is van belang, er zijn aanwijzingen dat op je rechterzij slapen beter is. Ook sporten zou een positief effect hebben.
Bron afbeelding: https://www.mdpi.com/1422-0067/22/14/7491
De huid
De huid is het grootste orgaan wat we hebben maar wordt ook vaak over het hoofd gezien als orgaan. Je huid is een goede barrière tegen ziektekiemen, maar je huid is ook erg goed in staat om stoffen te absorberen, waar bijvoorbeeld bij pijnstillende pleisters of bepaalde zalven gebruik van wordt gemaakt. Maar ook diverse hormoonverstorende stoffen of andere chemicaliën in je kleding, parfum, deodorant, crème, lotion, zonnebrandcrème of shampoo kunnen door je huid worden opgenomen.
Huidproblemen zoals eczeem komen vaak door een verstoring van binnenuit, maar worden in de reguliere geneeskunde uitwendig behandeld. Sommigen hebben baat bij deze symptoombestrijding, maar het neemt de oorzaak niet weg. Het kan ook heftige gevolgen hebben zoals TSW (Topical Steroid Withdrawal) maar dit wordt veelal nog niet erkend door medici. Op www.sterkinmijnvel.nl lees je het verhaal van Marit, en andere mensen die met deze aandoening te maken hebben (gehad). Let dus goed op wat je gebruikt en houdt je huid in goede conditie.
Gelukkig is je huid ook erg goed in het uitscheiden van afvalstoffen. Daarvoor is het natuurlijk belangrijk je huid in goede conditie te houden maar er zijn meer methoden om de uitscheiding van afvalstoffen via je huid te bevorderen. Dat gebeurt namelijk via zweten. In studies is gemeten dat verschillende zware metalen bijvoorbeeld via zweet je lichaam kunnen verlaten.
Je kunt zweten bevorderen door een flinke work-out, een traditionele sauna maar zeker (far)infraroodsauna’s blijken ook erg effectief in het uitscheiden van zware metalen. Let wel op dat je bij flinke transpiratie ook veel vocht en mineralen verliest. Vul die dus aan met bijvoorbeeld water met keltisch zeezout of himalayazout voor of na je sauna of sportsessie.
Tevens zou je kunnen (voeten)baden met zouten zoals epsom salt of dode zee zout om je huid te ondersteunen met ontgiften en werkt de hoge concentratie magnesium in het zout ook nog eens ontspannend.
De longen
Ook via je longen worden stoffen opgenomen en uitgescheiden, een essentieel proces waarbij we zuurstof opnemen en koolstofdioxide (CO2) weer uitademen. Zo kan zuurstof naar onze weefsels en behoudt je lichaam een goede zuurgraad (pH) door de hoeveelheid koolstofdioxide en bicarbonaat op elkaar af te stemmen. De hoeveelheid zuurstof en de zuurgraad zijn weer belangrijk zodat allerlei andere organen en processen goed kunnen functioneren. Deze processen gebeuren onbewust, onder invloed van je autonome zenuwstelsel. Je kunt hier wel enige invloed op uitoefenen met bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen maar doe je dat te veel (zoals bij hyperventilatie) dan zal je lichaam aan de noodrem trekken en val je bijvoorbeeld even flauw en valt even je ademprikkel weg, tot je lichaam weer in balans is.
Veel stress kan ook leiden tot hyperventilatie waarbij juist gevoelens kunnen ontstaan van tekort adem, tintelingen in de lippen of handen en soms zelfs een gevoel van druk op de borst. Stressvermindering en ontspanningsoefeningen kunnen dan ondersteuning bieden evenals ademhalingsoefeningen. Ook zijn ademhalingstechnieken in opkomst om opgeslagen emotionele trauma’s en fysieke spanningen los te laten en inspireert Wim Hof met zijn methode, die invloed heeft op immuun en zenuwstelsel. Snurken en slaapapneu zijn weer andere problemen die ervoor kunnen zorgen dat de balans in het lichaam wordt verstoord, doordat de zuurstofopname en koolstofdioxide uitscheiding (tijdelijk) worden bemoeilijkt. Daarbij wordt ook de slaap verstoord, wat weer doorwerkt op alle andere processen. Dat laatste geldt uiteraard ook voor de partner van de snurker, die wakker ligt van de herrie.
Erg belangrijk dus een effectieve ademhaling. Gelukkig zijn er diverse middelen om hierbij te helpen, zoals neuspleisters, snurkbitjes en op indicatie CPAP maskers (apparaten die een positieve luchtdruk geven in de neus of gelaatsmasker). Bespreek aanhoudende problemen met je arts, wellicht is onderzoek of een CPAP masker nodig.
Je kunt je longen verder ondersteunen door te letten op een goede (neus)ademhaling, te ademen met je middenrif, dus met een buikademhaling en uiteraard is de kwaliteit van de lucht die je inademt belangrijk dus probeer rook, fijnstof en uitdampende chemicaliën zoveel mogelijk te vermijden.
Epigenetisch
Naast alle bovengenoemde organen en lichaamssystemen die belangrijk zijn voor je ontgifting is erfelijke aanleg ook van invloed. Onder invloed van je genen verlopen allerlei processen in je lichaam heel moeizaam of juist heel efficiënt. Dit bepaalt je erfelijke aanleg om bepaalde ziekten of aandoeningen te krijgen. Een mutatie (SNP) van het MTHFR gen bijvoorbeeld geeft een verhoogde kans op autisme, schizofrenie en hart en vaatziekten. Het MTHFR gen is onder andere van invloed op lichaamsprocessen die B vitamines en homocysteïne omzetten en beïnvloedt ook de mate waarin je in staat bent om te ontgiften. Gelukkig kun je dit gen en andere genen positief beïnvloeden door een goed dieet, levensstijl en bijvoorbeeld vitamines op maat. Ook de aanmaak van antioxidanten kan worden beïnvloed door bepaalde genmutaties maar kunnen we gelukkig aanvullen met bepaalde voeding en supplementen indien nodig. Daarnaast kunnen we bepaalde medicijnen (zoals paracetamol) die je glutathion (antioxidant) voorraad doen slinken, in geval van ziekte misschien beter inruilen voor een natuurlijke ondersteuning. Ook hierover in een volgend blog meer uitgebreide informatie.
Kruiden en binders
Last but not least zijn er vele kruiden die ons kunnen ondersteunen bij de vele functies die het lichaam moet uitvoeren en die een bepaalde geneeskrachtige werking hebben. Ook zijn er binders zoals geactiveerde kool en zeolieten die gifstoffen kunnen absorberen en je lichaam kunnen ondersteunen. In de Verenigde Staten wordt ook wel chelatietherapie toegepast voor het ontgiften van zware metalen.
Het is onze missie je hiermee te helpen!
Praat met andere ouders in onze FACEBOOKGROEP Stichting HONK Community of volg één van onze andere socials.
Omdat we zelf aan den lijve hebben ondervonden hoe zwaar het is dit allemaal zelf uit te moeten zoeken, de diëten te bereiden en de therapieën vol te houden hebben we het onszelf tot missie gemaakt je hierbij te helpen. Omdat we vinden dat elk kind dit verdient, maar dat het best een beetje makkelijker mag zijn voor de ouders om dit vol te houden. Daarom willen we je de komende tijd informeren en later hopelijk ook faciliteren in dit proces door een community te creëren die elkaar hierin kan steunen, en verschillende multifunctionele centra. In de tussentijd vind je veel informatie in onze bibliotheek. We breiden deze continu uit met nieuwe bronnen en artikelen dus houdt het goed in de gaten. We zullen je ook blijven informeren via deze blogs en later ook op andere wijzen, dus laat het je niet overweldigen.
Help je ons mee?
Het kost ons veel tijd, geld en energie om dit allemaal te realiseren. Heb je iets van deze drie over? Heel graag ontvangen wij je donatie, klik op de knop bovenaan en het wijst zich vanzelf. Op onze product pagina vind je een selectie van merken en producten die we zelf gebruiken om onze gezonde leefstijl te ondersteunen. Door op de affiliatielinks te klikken krijgt de stichting een bijdrage en jijzelf vaak ook nog korting, een win-win situatie dus. Doneer je liever je tijd en energie? Stuur ons een berichtje hoe je zou willen helpen, onderaan de pagina vind je onze contact gegevens. Weet jij het beter? Top! Deel je kennis en stuur ons een berichtje, we zijn nooit uitgeleerd.