Blog 1: De holistische aanpak

Waarom is een holistische aanpak zo belangrijk voor neurodiverse kinderen?

Laten we eens beginnen met een metafoor. Als je een stevig huis wilt bouwen, waar je fijn in kunt wonen en wat de nodige stormen kan weerstaan, dan begin je natuurlijk met de fundering. Een stevige basis om op te bouwen. Er gaan wat heipalen de grond in en je stort een mooie betonmix. Je zoekt goede kwaliteit bouwmaterialen uit en huurt vaklui in om de muren op te bouwen en alles mooi in te richten. En oh ja, een dak is ook wel handig natuurlijk, dat wordt er tegenwoordig zo opgetild en binnen de kortste keren woon je in een heerlijk huis.

De holistische benadering

Maar stel nou dat je betonmix niet goed was, je zat wat krap bij kas dus koos wat goedkopere materialen en de dakdekker heeft wat afdichtingen vergeten. Dan heb je geen fijn en stevig huis maar een huis wat er goed uit ziet maar niet stabiel is, sneller in verval raakt en eerder bloot wordt gesteld aan de elementen en aan alle kanten gaat lekken.

Zo is het voor veel neurodiverse kinderen ook. Ze hebben in de fundering bijvoorbeeld problemen in hun genen waardoor ze minder goed gifstoffen kunnen uitscheiden, zoals pesticiden, uitlaatdampen, schoonmaakmiddelen en nog veel meer stoffen waar we in het dagelijks leven aan worden blootgesteld.

Als je deze stoffen niet kwijt kunt, dan hopen die zich op in je lichaam en zorgen voor verstoring, vaak in de vorm van ontstekingsprocessen. Daarbij kunnen bepaalde reflexen die als baby en peuter horen te integreren actief blijven, waardoor de fundering scheef ligt en instabiel is.

Als ze dan verkeerde bouwmaterialen krijgen in de vorm van voedsel met bijvoorbeeld teveel suikers, e-nummers, hormoon verstorende stoffen of waar te weinig gezonde stoffen in zitten kunnen ze ook niet verder bouwen.

Het is dan eigenlijk oneerlijk van ze te verwachten te voldoen aan alle hogere functies zoals leren, ontwikkelen en aangepast sociaal gedrag als we ze zo’n instabiele basis geven en niet de juiste middelen en ondersteuning om dit te kunnen verbeteren.

“Daarom zet Stichting HONK zich in om de holistische aanpak te gebruiken”

In Amerika is dit wel bekend onder de Total Load Approach. De komende tijd zullen de volgende onderwerpen in een uitgebreid blog aan bod komen. Maar in het kort komt het neer op het volgende:

01

Verminderen van de toxische belasting. Dit kun je doen door bijvoorbeeld over te stappen op biologisch eten en biologische schoonmaakmiddelen, bewust worden van toxische stoffen in je omgeving en die (stapje voor stapje) te verminderen.

02

Epigenetische ondersteuning. Bepaalde genmutaties geven een verminderde functie van dat gen, zoals MTHFR. Gelukkig zijn er manieren om dat te ondersteunen, epigenetische ondersteuning noem je dat. Zo kun je de MTHFR bijvoorbeeld ondersteunen door bepaalde B vitamines, met voeding zoals lever en groene bladgroentes of supplementen op maat. Hierdoor is je lichaam beter in staat om te ontgiften en vermindert daardoor de toxische belasting ook.

03

Darmgezondheid. De darmen bepalen grotendeels de gezondheid van de rest van je lijf. Wanneer de darm geïrriteerd raakt door verkeerde voeding en darmflora (darmbacteriën) heeft dit grote gevolgen voor je immuunsysteem en zet het ontstekingsprocessen in gang waar je in je hele lijf maar ook zeker in je hersenen last van kunt hebben. Gelukkig kun je hier ook veel aan doen met gezonde voeding en je darmflora in balans brengen.

04

Voeding. Het komt overal in terug als de basis voor het ondersteunen van je lichaam. Voldoende intake van macro- en micronutriënten en alle mineralen, vitamines en sporenelementen zijn essentieel voor het goed functioneren van alle biochemische processen in het lichaam.

05

Verminderen van ontstekingsprocessen. Ook hier speelt voeding een hele belangrijke rol maar ook de invloed van zonlicht, dag/nachtritme, aarden (met je blote voeten op de aarde/water/gras) en je kunt ook denken aan (near) infrarood licht therapie.

06

Integreren van reflexen, balanceren van hemisferen (hersenhelften) en stimuleren van ontwikkeling.

Hiervoor zijn verschillende therapieën ontwikkeld zoals MNRI, QRI, Brain Balance, SONRISE/ Contact Spelen Leren en nog veel meer. Veel therapieën en oefeningen kun je ook thuis doen.

07

Includeren. Mensen zijn sociale wezens met uiteenlopende behoeften. Dat is niet anders voor neurodiverse kinderen. Vaak is wel meer ondersteuning nodig of bepaalde aanpassingen zoals; meer begeleiding, aanpassingen aan materialen, toegankelijkheid en dempen van bepaalde prikkels, zoals luide geluiden of felle lichten. Door dynamisch stimulerende omgevingen te creëren en te streven naar inclusiviteit kunnen we samen een omgeving creëren waar iedereen zich kan ontwikkelen.

Door anders te kijken naar neurodiversiteit zien we betere resultaten.

Je kunt natuurlijk blijven focussen op gedragstherapie, structuur bieden en eventueel hulpmiddelen en medicatie. Wij zijn van mening dat dat wellicht wat symptomen verlicht maar niet de oorzaak aanpakt. Daarvoor moet je terug naar de basis. Door de holistische aanpak zie je alle verschillende factoren die onlosmakelijk zijn verbonden en probeer je dat synergistische effect te verbeteren. Of om even terug te keren naar de metafoor; het is niet zo effectief om te proberen het dak te repareren als je fundering op instorten staat en je muren afbrokkelen. Je zult dan een complete renovatie uit moeten voeren.

Het is onze missie je hiermee te helpen!

Praat met andere ouders in onze FACEBOOKGROEP Stichting HONK Community of volg één van onze andere socials.

Omdat we zelf aan den lijve hebben ondervonden hoe zwaar het is dit allemaal zelf uit te moeten zoeken, de diëten te bereiden en de therapieën vol te houden hebben we het onszelf tot missie gemaakt je hierbij te helpen. Omdat we vinden dat elk kind dit verdient, maar dat het best een beetje makkelijker mag zijn voor de ouders om dit vol te houden. Daarom willen we je de komende tijd informeren en later hopelijk ook faciliteren in dit proces door een community te creëren die elkaar hierin kan steunen. In de toekomst willen we verschillende multifunctionele centra realiseren. In de tussentijd vind je veel informatie in onze bibliotheek. We breiden deze continu uit met nieuwe bronnen en artikelen dus houdt het goed in de gaten. We zullen je ook blijven informeren via deze blogs en later ook op andere wijzen, dus laat het je niet overweldigen.

Help je ons mee?

Het kost ons veel tijd, geld en energie om dit allemaal te realiseren. Heb je iets van deze drie over? Heel graag ontvangen wij je donatie, klik op de knop bovenaan en het wijst zich vanzelf. Op onze product pagina vind je een selectie van merken en producten die we zelf gebruiken om onze gezonde leefstijl te ondersteunen. Door op de affiliatielinks te klikken krijgt de stichting een bijdrage en jijzelf vaak ook nog korting, een win-win situatie dus. Doneer je liever je tijd en energie? Stuur ons een berichtje hoe je zou willen helpen, onderaan de pagina vind je onze contact gegevens. Weet jij het beter? Top! Deel je kennis en stuur ons een berichtje, we zijn nooit uitgeleerd.

Kirby & Sanne